POČETNA CENOVNIK USLUGE INFUZIONA TERAPIJA BOLNIČKI SMEŠTAJ VESTI O NAMA KONTAKT

VESTI

HEMOROIDI

Hemoroidi predstavljaju proširene i/ili upaljene vene u završnom delu debelog creva i oko analnog otvora. Jedan su od vodećih uzroka anemije kod odraslih. Može postojati genetska predispozicija za nastajanjem ovog stanja a hemoroidi mogu biti posledica dugog sedenja, čestog napora ili trudnoće. Mogu biti unutrašnji i spoljašnji, u skladu sa lokalizacijom.

Više informacija

Povećanje sportskih performansi

Sport igra važnu ulogu u svim sferama našeg života. Fizička aktivnost pozitivno utiče na usvajanje zdravog načina života, poboljšava zdravlje, kvalitet života i značajno smanjuje rizik od bolesti. Sport delimo na rekreativni, povremeno u skladu sa sopstvenim potrebama i profesionalni, kada su sami sportovi koncipirani u skladu sa rezultatima, poboljšavajući izdržljivost, snagu i veštine. Sport nam pomaže da postignemo i održimo homeostazu svog tela, ali takođe je za njegovo neometano vežbanje neophodno da telo bude zdravo i da ima sve potrebne faktore kako bi metabolički procesi u bilo kom trenutku mogli pravilno da funkcionišu

Više informacija

CIROZA JETRE

Ciroza jetre je hronično oboljenje koje odlikuje razaranje tkiva jetre i njegova zamena sa veziv-nim tkivom. Uzroci ciroze jetre mogu biti različiti: uzimanje alkohola, infekcija sa virusima he-patitisa B i C, poremećaj imuniteta u kome imuni sistem čoveka razara jetru ne prepoznavši je kao svoju (takozvana autoimuna ciroza jetre), preterano nagomilavanje masti u jetri (steatohepa-titis). Ređi uzroci ciroze jetre su urođeni poremećaji metabolizma poput poremećaja metaboliz-ma bakra (Vilsonova bolest) i gvožđa (hemohromatoza), kao i celijakija, bolest koja nastaje zbog preosetljivosti na gluten, belančevinu koja se nalazi u žitaricama a koja se može ispoljiti samo u vidu ciroze jetre, bez drugih simtoma.

Više informacija

INTOLERANCIJA FRUKTOZE

Intolerancijom fruktoze naziva se poremećaj koji se odlikuje time da se jedan deo fruktoze, še-ćera koji se u velikim količinama nalazi u slatkišima, voću, i voćnim sirupima, ne apsorbuje u crevima. Taj deo fruktoze koji se ne apsorbuje, nego ostaje u crevima, razlažu crevne bakterije. Produkti razlaganja izazivaju smetnje u vidu nadimanja, pretakanja po crevima, gasova, povre-meno proliva ili bola u trbuhu. U nekih bolesnika se može javiti i depresija. Postoje dva uzroka intolerancije fruktoze.

Više informacija

© 2021, Medical Time Hospital All rights reserved.